1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Diverse artiesten en muzikanten hebben samen met Stichting Norma een kort geding aangespannen tegen minister Hirsch Ballin van Justitie. Ze eisen dat de minister een kopieerheffing invoert voor harde schijven en mp3-spelers, net zoals de heffing die reeds aanwezig is op dvd’s en cd’s.

Het was de bedoeling dat een kopieerheffing op harde schijven en mp3-spelers begin dit jaar al ingevoerd zou worden, maar de Tweede Kamer wees het voorstel van Stichting De Thuiskopie eind vorig jaar af, omdat de invoering ervan naar de mening van de kamer te snel zou gaan. Minister Ballin liet recentelijk nog weten dat de heffing in ieder geval niet voor 2009 ingevoerd zal worden. Artiesten zouden hierdoor echter miljoenen euro’s mislopen, zo lieten zangeres Ricky Koole en acteur Peter Blok afgelopen zaterdag weten in NOVA.

Op gegevensdragers als cd’s, dvd’s en cassetebandjes wordt al jaren een toeslag geheven, maar tegenwoordig worden films en muzieks steeds vaker op harde schijven en mp3-spelers gezet. Artiesten en muzikanten zouden daardoor naar eigen schatting ruim zestien miljoen euro mislopen. Het kort geding van stichting Norma en de artiesten dient op 11 december.