De makers van de ov-chipkaart vissen achter het net in een poging om de publicatie van van het rapport over de gebreken in de ov-chipkaart te voorkomen, zo heeft de Arnhemse rechtbank beslist.

Fabrikant NXP, opgericht door Philips, eiste vorige week een publicatieverbod op het rapport dat gemaakt werd door onderzoekers van de Radboud Universiteit te Nijmegen. De Arnhemse rechtbank vindt het rapport echter van groot belang voor de democratische samenleving en zegt dat de samenleving erover geïnformeerd moet worden om actie ertegen te kunnen ondernemen.

Mocht NXP bedrijfsschade door het rapport leiden, dan is dat de schuld van een chip die gebreken blijkt te hebben, "en daar is het bedrijf zelf verantwoordelijk voor," zo liet de rechtbank in het vonnis dat vandaag om 12.00 uur is uitgesproken weten. Ook vindt de rechtbank het recht van vrijheid van meningsuiting belangrijker dan bedrijfsschade.

De Radboud-onderzoekers ontdekten begin dit jaar het geheime algoritme van de chip Mifare Classic. De Mifare Classic wordt wereldwijd gebruikt in onder meer toegangspasjes, en ook de ov-chipkaart in Nederland maakt er gebruik van. Dat algoritme creëert een code die voorkomt dat de chip gekopieerd kan worden. Met simpele computers en lezerspasjes ontdekten de onderzoekers dat de chip eenvoudig gekraakt kon worden.

In de herfst van dit jaar zullen op een congres in Spanje de details van de kraak bekendgemaakt worden. Dit zal onder andere gebeuren door een boek waarin alle bijdragen aan het congres gebundeld zullen worden. Hoewel de onderzoekers al een half jaar op de hoogte zijn van de kraak, hebben zij gewacht met het publiceren van de details om de fabrikant een kans te geven de problemen op te lossen.

Of publicatie echter enig verschil maakt, is nog maar de vraag. Nieuwssite Webwereld wist te melden dat Chinese fabrikanten al sinds 2004 kopieën van de ov-chipkaart maken, wat dus betekent dat ook zij het algoritme allang gekraakt hebben. Het is onbekend of met die chips ook al illegale toegangspasjes zijn gemaakt, iets wat nog makkelijker is dan het produceren van de chips.