Microsoft introduceert preview Arm gebaseerde Azure vm’s

Microsoft introduceert preview Arm gebaseerde Azure vm’s

Microsoft heeft een preview geïntroduceerd van op Arm gebaseerde virtuele machines (vm’s) voor cloudomgeving Azure. Hiermee wil de techgigant zijn aanbod van cloud-native oplossingen voor rekenkracht verder uitbreiden.

De Azure vm’s zijn gebaseerd op de Altra-serverprocessors van fabrikant Ampere Computing, op basis van Arm-technologie. De vm’s bestaan uit de algemene Dpsv5 vm’s en de met meer geheugen geoptimaliseerde Epsv5-vm’s. Volgens de techgigant moeten de op Arm gebaseerde Azure vm’s tot 50 procent prijs-prestatieboost leveren ten opzichte van traditionele op x86 gebaseerde vm’s.

De Altra-processors leveren voor de Azure vm’s een kloksnelheid van 3 GHz. Daarnaast leveren beide series Azure vm’s tot 64 vCPU’s en hebben een omvang van 2 GiB, 4 GiB en 8 GiB per vCPU-geheugenconfiguratie. Ook beschikken de Azure vm’s tot 40 Gbps aan networking en optionele high-performance lokale SSD-opslag.

article_img_21150J_Ampere_ChipGloss_v1.0-800×680-11642545277-6743981649085218-1373623

Platforms die door de Azure vm’s in eerste instantie worden ondersteund, zijn onder meer Canonical Ubuntu Linux, CentOS en Windows 11 Professional en -Enterprise. Binnenkort volgt ondersteuning voor andere Linux-distributies, waaronder RHEL, Suse Linux Enterprise Server, Debian, AlmaLinux en Flatcar.

Geschikt voor workloads en complexe applicaties

Met Arm gebaseerde Azure vm’s kunnen ontwikkelaars zeer grote workloads, webservers, applicatieservers of open-source databases draaien. De vm’s zijn ook geschikt voor cloud-native en .NET 5- en .NET 6-applicaties, Java-applicaties, gaming servers en media servers.

Verder geeft Microsoft aan dat het met de introductie van deze speciaal op Arm-technologie gebaseerde Azure vm’s zijn portfolio aan rekenkrachtoplossingen wil uitbreiden. Vooral voor het helpen van klanten met het probleemloos draaien van vaak complexe, moderne, dynamische en schaalbare applicaties. Met de Azure vm’s kunnen klanten straks beter applicaties schalen, de prestaties verbeteren en de operationele efficiency verhogen.

De Ampere Altra Azure vm’s zijn nu in preview beschikbaar in enkele Azure-regio’s in de VS en in alle West-Europese regio’s beschikbaar. Geïnteresseerde klanten kunnen voor een test contact opnemen met Microsoft.

Tip: Oracle onthult Arm-gebaseerde cloud instances