De reorganisatie van chipfabrikant NXP treft met name Nijmegen. In totaal gaan er in Nederland 1300 banen verloren, waarvan 1150 in Nijmegen. De overige banen worden in Eindhoven geschrapt.

Deze reorganisatie moet voltooid zijn tegen 2010. De eerste 350 banen gaan al verloren in 2009, en daar komen er nog eens 700 bij in 2010. Voornaamste reden hiervoor is dat de ICN5-fabriek dichtgaat. In die fabriek worden chips gemaakt voor de auto-industrie. Om de productie toch gelijk te houden zal de ICN8-fabriek meer werk gaan verrichten.

In het Eindhovense kantoor van de chipfabrikant gaan honderd staffuncties van de baan en nog eens honderdvijftig research-en-developmentfuncties. In de hele wereld staan er 4500 banen op de tocht.

Deze banen gaan verloren vanwege de afnemende, wereldwijde vraag naar chips. Ook heeft NXP last van een ongunstige wisselkoers en zijn de kosten van research en development en overhead te hoog opgelopen vanwege de joint-venture met STMicroelectronic. Daarbovenop komt nog eens een schuld van bijna zes miljard euro.

Bij de ex-Philips-dochter NXP werken in totaal zo’n 31.000 mensen. In Nederland zijn dat er in totaal 5500. Met de reorganisatie hoopt NXP meer concurrentie te kunnen bieden.