2min

Tags in dit artikel

, , ,

Geheugenfabrikant Qimonda staat op de rand van de afgrond. De voormalige geheugenafdeling en dochteronderneming van Infineon Technologies presenteerde eind vorig jaar nog optimistisch zijn roadmap voor 2009, maar moest deze week surseance van betaling aanvragen bij een Duitse rechtbank.

Qimonda ontstond in 2006 uit de geheugenafdeling van Infineon Technologies. Het bedrijf kwam als eerste met 300mm-wafers, waardoor het de productiekosten drastisch kon verlagen, maar moest daar wel flinke investeringen voor doen. Het bedrijf produceert momenteel geheugenchips met zijn "Deep Trench"-technology, terwijl de meeste andere fabrikanten met gestapelde condensatoren werken. Deep Trench maakt kleinere die-afmetingen mogelijk en zorgt ervoor dat gefabriceerde chips minder energie ‘lekken’ en daardoor zuiniger zijn. Qimonda liep echter tegen problemen aan bij het toepassen van de techniek bij kleinere procedé’s.

Qimonda was tot op heden druk bezig met het verder ontwikkelen van deze Deep Trech-technologie. Deze nieuwe Buried Wordline-technologie zou nog lagere productiekosten en energiezuinigere chips tot gevolg moeten hebben. In december presenteerde het bedrijf nog zijn roadmap voor 2009 en 2010, waarin duidelijk werd dat de nieuwe techniek in het derde kwartaal van 2009 zou moeten leiden tot de lancering van 16GB DDR3-DIMM’s die werken op een spanning van 1,35V en in het vierde kwartaal zelfs tot een 32GB-module.

Maar ook bij de implementatie van deze nieuwe techologie liep het bedrijf tegen technische problemen op. Het was daarnaast langer bekend dat Qimonda in financiële problemen verkeerde, enerzijds door de kredietcrisis en de stagnerende prijzen van geheugenchips, maar anderzijds ook omdat de naam Qimonda nooit echt aansloeg bij consumenten en bedrijven. Om de financiële problemen op te lossen voerde het bedrijf al diverse gesprekken met potentiële investeerders, maar tot nog toe zonder succes.

Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat Qimonda deze week surseance van betaling heeft aangevraagd bij een Duitse rechtbank. Als de rechter de aanvraag toewijst krijgt Qimonda de tijd om de financiële problemen op te lossen en hoeven de schuldeisers voor een bepaalde tijd niet betaald te worden. Of het Qimonda gaat lukken om ook daadwerkelijk orde op zaken te stellen zal dan ook de komende tijd moeten blijken.