2min

Tags in dit artikel

, , ,

Peter Vermeulen, hoofdonderzoeker van onderzoeksbureau IDC, laat weten dat de IT-sector de economische crisis beter zal overleven dan menige andere sector. Hij spreekt van een stilstand, wat een stuk beter is dan de teruggang waar bij sommige secties over gesproken wordt.

De gehele economie zal dit jaar waarschijnlijk twee procent krimpen. Desalniettemin presteert de IT-sector een stuk beter, waar het enkel ‘stil zal staan’. "Een voordeel ten opzichte van de neergang rond het jaar 2000 is dat de crisis nu niet in de IT-sector is ontstaan", zegt Vermeulen. Volgend jaar wordt er waarschijnlijk weer gegroeid, maar dat blijft onzeker. Dat ligt aan hoe dit jaar zich ontwikkeld, zo stelt Vermeulen.

Hardware-ontwikkelaars zullen het zwaarst getroffen worden door de crisis, zo voorspelt Vermeulen: "Deze sector is het meest cyclisch’", zegt Vermeulen. Consumenten gaan proberen om langer hun telefoon of computer te gebruiken, het laptop-segment zal nog wel een kleine groei meemaken, zo voorspeelt hij. "Maar dit komt door de opkomst van de ‘netbook’, een goedkopere laptop." Detacheerders moeten hun borst ook nat maken, ook zij zullen het zwaar te verduren gaan krijgen "Bedrijven als Logica en Ordina zijn bijvoorbeeld nog relatief afhankelijk van detachering en hebben of krijgen hier last van", zegt Vermeulen. Softwarebedrijven zijn vaak ‘opgescheept’ met langdurige contracten, waardoor zij minder schade op zullen lopen.

De winstformule binnen de ICT is dit keer om in te spelen op de lagere bestedingen die bedrijven doen. Dit kan zijn door bedrijfsprocessen over te nemen en goedkoper te beheren, maar kan ook inhouden Software-as-a-Service aan te bieden, wat voor bedrijven ook kosten drukt. Slimme innovatie is eveneens een toverwoord voor dit jaar: "Google speelt bijvoorbeeld goed in op de trend door zich te concentreren op online applicaties", stelt Vermeulen. "Bedrijven moeten keuzes maken welke kant ze op willen, de verliezers zijn bedrijven die geen grote veranderingen aandurven."