2min

Tags in dit artikel

,

Analisten zijn redelijk optimistisch over NVIDIA. Verwacht wordt dat de fabrikant van grafische hardware in het tweede kwartaal betere resultaten zal behalen dan in het eerste kwartaal.

Als gevolg van een sterk aandeel in diverse markten en een stabiliserende grafische markt, zullen de inkomsten van NVIDIA in het tweede kwartaal hoger uitkomen. Analisten zijn bezorgd over het lange permanente geschil over Intel-chipset vergunningen. Intel wil nog steeds een licentie/vergunning aanbieden voor zijn nieuwe serie processoren met geïntegreerde geheugencontrollers (Core i7 Nehalem). Hoge voorraden en een groter aandeel in de instap-chipsetmarkt zullen naar verwachten invloed hebben op de marges van NVIDIA. De instap-chipsetmarkt heeft maar weinig marge en NVIDIA heeft op dat gebied een behoorlijke vinger in de pap.

De chipsetverkoop loopt momenteel goed en is verantwoordelijk voor ongeveer 20 procent van NVIDIA’s omzet. Analisten verwachten dat de marges zullen dalen van 40 naar 38 procent. Of NVIDIA dergelijke marges kan aanhouden op lange termijn hangt voor een groot deel af van het geschil met Intel.

De verkoop van grafische kaarten, die goed was voor maar liefst 74 procent van NVIDIA’s totale omzet in het vierde kwartaal van 2008 zullen naar verwachting gelijk blijven in het tweede kwartaal dit jaar. Hoge voorraden, veroorzaakt door de voortdurende vraag en de sterke concurrentie op de GPU-markt doen de das om voor NVIDIA’s marges op dit gebied. Marges en verbetering van de vraag zal aan het einde van het jaar weer opbloeien. Tegen die tijd zullen zowel NVIDIA als ATI hun assortiment weer vernieuwen met de nieuwe 40nm grafische-chips.

NVIDIA’s sterke aanwezigheid in de professionele grafische markt is een van de lichtpunten in de totale prestatie. Ondanks recente inspanningen van AMD om agressief op te treden in deze markt met hoge marges, is NVIDIA nog steeds dominant in deze lucratieve markt. NVIDIA probeert daarnaast een voet aan de grond te krijgen in nieuwe marktsegmenten, waaronder de netbookmarkt, waar NVIDIA actief is met zijn ION-chipset.