1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

NVIDIA, producent van grafische chips zag de omzet in 2008 met maar liefst zestig procent dalen. De oorzaak is de economische crisis die het bedrijf hard heeft getroffen.

De verwachting van de producent zelf op dertien januari was een omzetdaling van vijftig procent. Uit de cijfers die bekend zijn gemaakt blijkt dit nog eens tien procent meer te zijn. In het laatste kwartaal van 2007 bedroeg de omzet nog 1,2 miljard dollar. In het laatste kwartaal 2008 daalde dit naar slechts 481,1 miljoen dollar. De verwachting van analisten heeft het bedrijf ook niet waar kunnen maken, die verwachting was namelijk 491 miljoen dollar.

Door de economische crisis schaffen consumenten minder snel hardware aan. Dit merkt ook NVIDIA aangezien ze met veel componenten blijven zitten. Op dit moment heeft het bedrijf nog voor 538 miljoen dollar aan componenten in bezit. Vorig jaar was dit slecht voor 358,5 miljoen dollar.

In november begonnen de problemen voor NVIDIA aangezien toen de omzet instortte. Deze daling heeft zich doorgezet en december was een nog slechtere maand voor de producent. Hierdoor maakte het bedrijf een kwartaalverlies van maar liefst 147,7 miljoen dollar tegenover een winst van 257 miljoen dollar het jaar ervoor.