1 min

Eurocommissaris Neelie Kroes heeft bij haar "herexamen" een goede indruk gemaakt bij de commissie van het Europees Parlement. Ze moest op herexamen om haar portefeuille ‘Digitale Agenda’ beter toe te lichten.

Woordvoerders van de christendemocraten en socialisten noemden Kroes na haar toelichting constructief en positief. Kroes zelf gaf aan dat ze blij is dat ze nog een kans kreeg om haar standpunten te verduidelijken.


Vorige week vond het Europarlement haar verklaringen tijdens een openbare hoorzitting onvoldoende. Het gesprek vond achter gesloten deuren plaats, waarna Kroes vandaag hoort of ze groen licht krijgt.

Kores’ beoogde collega Rumiana Jeleva, de Bulgaarse minister van Buitenlandse Zaken die kandidaat was voor de post Humanitaire Hulp in de nieuwe Europese Commissie, heeft zich teruggetrokken voor die post. De christendemocraat kwam bij haar hoorzitting in het Europees Parlement in de problemen doordat ze zou hebben verzwegen dat ze aandelen heeft in een adviesbureau waarvan ze CEO is geweest. Europarlementslid Thijs Berman (Sociaal Democraat) en GroenLinks-Europarlementslid Judith Sargentini hadden haar er over ondervraagd. Ook twijfelden Europarlementsleden aan haar capaciteiten.