2min

Vandaag is bekend geworden hoe de EU de posities binnen Europa gaat verdelen voor de komende vijf jaar. Daarbij zullen wij als Nederland afscheid nemen van Neelie Kroes en zal Frans Timmermans de positie van vice president gaan vervullen. Helaas lijkt het erop dat Europa zaken als innovatie en de digitale agenda niet zo serieus neemt want de Duitser Oettinger neemt de post van Kroes over, maar de beste man wordt in eigen land als digibeet bestempeld.

De poppetjes in Europa zijn opnieuw verdeeld en de nieuwe Eurocommissarissen zijn gekozen, zodra het Europees Parlement akkoord gaat met de nieuwe formatie kunnen ze aan de slag. Als we kijken naar hoe de posten nu zijn verdeeld dan moet de IT- en technologiesector vooral kijken naar de Duitser Günther Oettinger, hij heeft de Digitale Agenda gekregen, al is de naam van de post veranderd in Digitale Economie en Samenleving. De vraag is alleen of Oettinger wel de juiste man op de juiste plaats is, de Duitse krant Spiegel schrijft dat hij echt niets heeft met de digitale wereld, hij leest liever een krant dan een iPad. De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft overigens ook helemaal niets met de digitale wereld, hij schrijft op zijn website: "Je hoeft geen techie te zijn om te geloven in technologie". Op Twitter wordt Oettinger weggezet als Digibeet en iemand die op computerles moet.

Neelie Kroes heeft bewezen dat door je te verdiepen in nieuwe technologieën en producten en kennis op te bouwen je juist veel beter te werk kan gaan. Mevrouw Kroes kan echt meepraten over zeer technische onderwerpen wat uiteindelijk de weg een stuk makkelijker maakt naar nieuwe wetgeving.

Neelie Kroes heeft zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor innovatie binnen de EU. Dankzij Kroes hoeven we vanaf december 2015 niet langer roamingkosten te betalen als we binnen de EU de grens over gaan. Daarnaast heeft ze zich ook ingezet voor de uitrol van breedband-internet door heel Europa. Op het gebied van digitale innovatie moeten we helaas vaststellen dat de Verenigde Staten maar ook landen als China, Japan en Zuid-Korea allemaal veel sneller gaan dan Europa. Er moet meer worden geïnvesteerd in innovatie binnen Europa en het is aan de EU om dat te stimuleren en de wetgeving daarvoor te verbeteren, een goede Eurocommissaris kan daar veel in betekenen, dat heeft Neelie Kroes wel bewezen. Hoewel zij vorderingen heeft geboekt is dat nog lang niet voldoende. De grote vraag is nu of de komende vijf jaar zullen leiden tot stilstand of dat Oetinger de digitale wereld in een razendsnel tempo gaat omarmen.