1 min

KPN heeft de Nederlandse internet exchange oftwel NL-ix overgenomen, hiermee krijgt KPN een eigen internetknooppunt in handen van waaruit ze hun diensten makkelijker en goedkoper kunnen uitrollen binnen Nederland.

De NL-ix is een vrij grote speler gezien het de op vier na grootste internet exchange is wereldwijd. Het grootste internetknooppunt ter wereld ligt overigens ook in Nederland en dat is het bekendere AMS-IX.

KPN schuift de NL-ix onder de vleugel van KPN wholesale maar geeft aan dat het als zelfstandig bedrijf zal blijven opereren. KPN gaat de NL-ix inzetten voor de eigen diensteen maar blijft ook gewoon diensten leveren aan andere zakelijke klanten en telecomleveranciers. Daarnaast biedt KPN natuurlijk ook netwerkverbindingen aan voor datacenters.

De NL-ix werd in 2001 opgericht als alternatief voor de AMS-IX. In al die jaren heeft de NL-ix 270 klanten aan zich weten te binden waaronder het telecombedrijf Tele 2 en grote datacenters zoals Evoswitch en Telecity. Ook Getronics wat eerder werd overgenomen door KPN is klant van de NL-ix.