Vanmorgen schreven we al over het feit dat de patentoorlog tussen Samsung en Apple een climax heeft bereikt. Er ligt nu een import- en verkoopverbod in Europa op de Galaxy Tab 10.1, behalve in Nederland. Hierover zullen beide partijen vandaag en morgen voor de rechter in Den Haag moet verschijnen. Samsung gaat nu echter Apple aanklagen en een bodemprocedure starten.

Het juridische gevecht tussen Apple en Samsung neemt steeds grote vormen aan. Vanmorgen dachten we al een climax bereikt te hebben doordat het eerste voorlopige import- en verkoopverbod is uitgesproken door een rechter, maar het artikel stond net online en Webwereld weet te melden dat Samsung terug gaat slaan en hard ook.

Samsung is namelijk van plan om een bodemprocedure te starten tegen Apple. Om deze procedure te starten moet deze echter eerst ‘aangebracht’ worden bij de rechter. Dit zou gepland staan voor 17 augustus, volgende week woensdag.

Samsung wil zelf niet reageren op deze mogelijke bodemprocedure en de inhoud daarvan. Gezien het hier echter gaat om een aparte rechtszaak, staat deze waarschijnlijk los van die van vandaag en morgen. Deze rechtszaak moet dan ook niet worden gezien als een verdediging tegen de zaken die Apple heeft aangespannen maar als een aanval op Apple.

Volgens Webwereld heeft Samsung de advocaat Bas Berghuis van Woortman in de arm genomen. Hij is werkzaam voor het internationale advocatenkantoor Simmons & Simmons. Berghuis van Woortman is gespecialiseerd in intellectueel eigendom met de focus op patenten en technologie.

Als we dit allemaal bij elkaar optellen dan gaat Samsung dus een bodemprocedure starten in Nederland tegen Apple. De inzet daarvan zal waarschijnlijk de patentcollectie van Samsung zijn en dan voornamelijk de patenten die Apple mogelijk overtreedt.

Als we dan gaan kijken naar de patentcollectie van Samsung dan kunnen we melden dat het in totaal ruim 20.000 Europese patenten heeft geregistreerd, waarvan ruim 1800 betrekking hebben op mobiele technologie. Apple hoeft dus wellicht maar een van de 1800 patenten te overtreden, wil Samsung die bodemprocedure winnen. Als Samsung die bodemprocedure vervolgens wint, kan het zeer eenvoudig een import en verkoopverbod eisen op Apples producten in heel Europa en daarnaast een schadevergoeding eisen voor alle reeds verkochte producten die hier inbreuk op maken.

Apple eist op dit moment middels een kort geding dat de Galaxy Tab 10.1 en de Galaxy S-smartphones niet meer in Nederland mogen worden geïmporteerd en verkocht. Deze zaak wordt vandaag en morgen behandeld. De kans is groot dat het een paar weken gaat duren voordat er een uitspraak is in deze zaak. Mocht een van de partijen hier niet mee akkoord gaan, kan men in hoger beroep gaan, een uitspraak zal dan binnen enkele maanden volgen.

Samsung kiest echter voor een bodemprocedure. Het nadeel hieraan is dat het zeker driekwart jaar zal duren voordat er een uitspraak is. Dit komt omdat bij een bodemprocedure er veel meer ruimte is om de te zaak onderbouwen en de bewijslast uiteen te zetten. Ook zal een rechter ruimschoots de tijd nemen om de stukken te bestuderen. Een gerechtelijke uitspraak in een bodemprocedure telt dan ook veel zwaarder dan in een kort geding.

Als Samsung deze bodemprocedure wint van Apple, dan zijn de gevolgen waarschijnlijk ontzettend groot. Apple zal dan een flinke schadevergoeding moeten betalen, het mag zijn iPhone en iPads niet langer in Europa verkopen. Apple heeft dan twee keuzes: een schikking treffen met Samsung over toekomstige producten of in hoger beroep gaan tegen de bodemprocedure. Het nadeel is alleen dat een hoger beroep in een bodemprocedure dan zeker 1,5 jaar zal gaan duren. Tot die tijd zal Apple dan echter geen iPhones en iPads mogen verkopen, ook niet bepaald ideaal. Wel kan Apple, mocht het in hoger beroep winnen, de schade weer op Samsung kunnen verhalen.

In elk geval zullen de juridische kosten van de bedrijven flink gaan oplopen in 2011. De meest voor de handliggende uitkomst is natuurlijk dat de partijen de zaak uiteindelijk schikken, maar wie weet verdwijnen de Samsung Android-toestellen of de iPhones wel weer uit het straatbeeld, in Europa dan. We blijven het gewoon op de voet volgen!