Waar we zojuist meldden dat Samsung een stuk agressiever gaat optreden om haar patenten te beschermen ten opzichte van Apple, weet Webwereld zojuist te melden dat Samsung maar liefst 4 kort gedingen heeft aangespannen tegen Apple bij de rechter in Den Haag. Samsung eist een import-, handel- en verkoopverbod voor de iPhone 4, iPhone 3GS, iPad 1 en iPad 2 in Nederland.

De patenten die Samsung gebruikt om de verboden af te dwingen bij de rechter hebben allemaal betrekking op 3G technologie. Een essentieel onderdeel wat Apple echt nodig heeft in hun producten. De rechtszaak is aangespannen tegen Apple Inc, het moederbedrijf van Apple en vijf andere BV’s van Apple die verantwoordelijk zijn voor distributie en verkoop.

Samsung eist dat alle iPhones en iPads van Apple uit de winkels worden teruggehaald anders gaat het over tot het eisen van zware boetes. De boetes die Samsung eist zijn niet bepaald misselijk, het eist 1 miljoen euro per overtreden van het verbod per dagdeel dat de overtreding voortduurt. De grote vraag is natuurlijk of dat realistisch is, in de Verenigde Staten worden soms hele grote boetes opgelegd, in Nederland komt dat eigenlijk nooit voor.

Samsung gebruik in deze zaken slechts vier 3G-patenten uit een collectie van ruim honderd 3G-patenten. De advocaat van Samsung, de heer Berghuis zegt dan ook het volgende: "Apple is in 2007 ineens op de telefoniemarkt gestapt. Voor die tijd deed het computers en muziekspelers. Ze hebben het heel goed gedaan, maar ze hebben aan niemand licenties gevraagd voor de patenten, die aan de basis liggen van de 3G en UMTS standaard. Samsung heeft meer dan honderd van dergelijke patenten, en een vergoeding hiervoor is redelijk. Die wordt dan ook door iedereen betaald, behalve door Apple."

Elk van de vier kort gedingen die Samsung heeft aangespannen behandelt een ander patent. De patenten die Samsung gebruikt zijn essentiële patenten die onderdeel zijn van de 3G en UMTS standaarden. Samsung lijkt met deze zaak dus enorm sterk te staan. Voor Apple is er echter één lichtpuntje, omdat deze patenten zo essentieel zijn, moet Samsung hierop een licentie verstrekken aan Apple tegen een redelijke vergoeding. Samsung mag dit niet weigeren. De grote vraag is dus of Apple bereidt is de licentiekosten te betalen en of de partijen overeenstemming kunnen vinden over de licentiekosten.

Partijen die in het bezit zijn van patenten op standaarden zijn wettelijk verplicht om deze onder redelijke voorwaarden te licenseren. Dit wordt de zogenaamde FRAND voorwaarden genoemd. Wat staat voor Fair, reasonable and non-discriminatory. Wat kort samengevat betekent dat er geen misbruik mag worden gemaakt van de monopolie positie, de prijs redelijk moet zijn en iedereen gelijk moet worden behandelt. Het lijkt er dus op dat Samsung weinig invloed kan uitoefenen op de licentiekosten van de patenten omdat deze gelijk moeten zijn aan wat andere partijen aan Samsung betalen. Samsung kan wellicht wel met terugwerkende kracht deze kosten eisen, gezien Apple sinds 2007 actief is op de smartphone markt.

De advocaten van Apple hebben ter verdediging gevraagd om een FRAND-zitting. Hierin wordt gekeken of de patenten van Samsung inderdaad onder deze regeling vallen. Voordat er wordt gekeken of Apple inderdaad inbreuk maakt op deze patenten. De rechter is hiermee akkoord gegaan en deze FRAND-zitting is al meteen gepland voor aanstaande maandag.

De zitting van aanstaande maandag is dus erg belangrijk voor Apple, indien een van de patenten van Samsung niet in aanmerking komt voor de FRAND-regeling is de kans groot dat er in elk geval een tijdelijk verbod komt op de eerder genoemde Apple-producten. Vallen alle patenten wel onder de FRAND-regeling dan is het weer de vraag hoeveel licentiekosten Apple moet betalen aan Samsung en of Apple daartoe bereidt is. In elk geval wordt de strijd tussen de twee kemphanen steeds heftiger.

Ook de introductie van de iPhone 5, welke volgens de laatste geruchten voor begin volgende maand staat gepland, kan hier mogelijk door worden gehinderd of uitgesteld.