Diverse concurrenten van Apple bieden al tablets aan voor een lage prijs. Volgens deskundigen zijn het aantrekkelijke alternatieven voor mensen die graag een tablet willen kopen, maar niet de hoofdprijs willen betalen. Apple daarentegen ziet geen vuiltje aan de lucht en gaat vol vertrouwen de strijd om de gunst van de consument aan.

Dat zegt Apple’s CEO Tim Cook op een bijeenkomst voor investeerders. Zo biedt Amazon de Kindle Fire al te koop aan voor een prijs van 200 dollar. Ook de Nook Tablet van Barnes & Noble is met een instapprijs van 250 dollar aanzienlijk goedkoper dan Apple’s iPad-modellen. Ook de Galaxy Tab 2, een 7 inch tablet van Samsung die later dit jaar in Nederland zal verschijnen, is met een prijskaartje van 299 euro beduidend goedkoper.

Maar volgens Cook is het prijskaartje van een tablet helemaal niet zo belangrijk voor de consument. "Een goedkoop product zorgt misschien voor goede verkoopcijfers. Zodra klanten thuiskomen en het apparaat gebruiken, is de lol gelijk over", aldus Cook.

In een jaar tijd is het tabletgebruik in Nederland meer dan verdrievoudigd. Eind 2010 telde ons land zo’n 300.000 tabletgebruikers. In zes maanden tijd hadden zo’n 725.000 huishoudens een tablet in huis. Eind vorig jaar telde Nederland meer dan 1 miljoen tabletgebruikers, omgerekend ongeveer één op de acht huishoudens (12 procent).

De verwachting is dat de tabletverkoop voorlopig nog niet ten einde zal zijn. Volgens onderzoekers van NPD DisplaySearch zullen tabletfabrikanten wereldwijd de komende vijf jaar flink profiteren van de populariteit van de tablet. Volgens de onderzoekers gingen er het afgelopen jaar 72,7 miljoen tablets over de toonbank. In 2017 zal dat aantal naar verwachting oplopen tot maar liefst 383,3 miljoen stuks. Omgerekend een toename van een factor 5.