2min

De rechtbank in Den Haag heeft woensdag bepaald dat Apple geen producten van de markt hoeft te halen. Dit was een eis van Samsung in een zaak tegen Apple, Samsung is van mening dat Apple verschillende patenten overtreedt waar het geen licentie op heeft, de rechter ging hier niet in mee. Hierdoor zal de iPhone 4S niet van de Nederlandse markt verdwijnen en mag Samsung ook geen verbod eisen op andere Apple-producten.

Apple maakt gebruik van Qualcomm’s 3G-basebandchips in de nieuwste iPhone 4S waar UMTS/3G-technologie patenten van Samsung op zouden liggen. Samsung eiste daarom een verbod op alle 3G-producten van Apple, zoals de iPhone en de iPad. In een licentiedeal tussen Samsung en Qualcomm is echter de afspraak gemaakt dat ook "elke klant" van Qualcomm hier gebruik van mag maken. Dat Samsung in april 2011 Apple uit liet sluiten van deze licentie bleek dan ook niet rechtmatig.

Of de uitspraak ook van toepassing is op eerdere iPhones en iPads welke gebruik maken van een basebandchip van Intel, wordt nog door Apple onderzocht in de Verenigde Staten. Een verbod zal er echter niet komen, aangezien Samsung de licenties onder FRAND-voorwaarden (fair, reasonable and non-dicriminatory) moet uitgeven. De rechtbank stelde dat Apple zich tot nu toe in die onderhandelingen niet onredelijk heeft opgesteld en zal een verbod op, vernietiging van of het terugroepen van Apple-producten niet van toepassing zijn.

Samsung reageert door te stellen dat de uitspraak "een juridische basis geeft om de bescherming van onze octrooirechten voort te zetten." "Samsung is en blijft bereid om aan de verplichtingen voor de licensering van haar technologie te voldoen op basis van evenwichtige en redelijke voorwaarden."