Afgelopen week heeft Red Hat zijn resultaten van het afgelopen fiscale jaar bekend gemaakt. Het bedrijf presenteerde een jaarinkomen van over één miljard dollar en daarmee is dit het eerste bedrijf dat aan opensource software werkt welke deze mijlpaal weet te behalen.

In het fiscale jaar 2012, dat eind februari eindigde, wist Red Hat een totale omzet te halen van 1,13 miljard dollar. Dit is 25 procent hoger dan het jaar ervoor. Het grootste deel van de omzet kwam uit abonnementsinkomsten van verscheidene Linux-diensten, wat 965,6 miljoen dollar opleverde.

"Deze prestatie toont aan dat het argument dat ‘niemand geld kan verdienen aan open source’ niet meer op gaat", zegt Jim Zemlin van de Linux Foundation over de bekendmaking van Red Hat’s recordomzet. De Red Hat CEO spreekt ook lof uit over de resultaten van zijn bedrijf: "Red Hat is het eerste pure-play opensourcebedrijf en één van de weinige softwarebedrijven die de mijpaal van een omzet van één miljard dollar bereiken".

Red Hat heeft afgelopen jaar een enorme groei doorgemaakt en was het genoodzaakt 800 nieuwe medewerkers aan te nemen, waarmee het totaal is gegroeid naar 4560 medewerkers. Dit jaar zouden daar nog eens 1000 mensen aan toegevoegd moeten worden, maar het bedrijf verwacht wel dat de groei aankomend jaar zal afzwakken.

Red Hat’s grootste concurrent, SuSE Linux, wist slechts een omzet te behalen van 170 miljoen dollar. Niet iedereen is het eens met de uitspraak dat Red Hat het eerste miljardenbedrijf in open source software is. Techdirt noemt onder andere IBM, Facebook en Google als bedrijven die een deel van hun inkomsten halen uit open source software.