2min

De netwerkstoring die Vodafone in haar greep houdt, zal waarschijnlijk nog tot vanavond aanhouden. De provider heeft voor een deel van haar klanten een oplossing weten te vinden, maar 10 tot 15 procent is nog steeds onbereikbaar op hun mobiele telefoon. Vodafone is op dit moment in gesprek met KPN en T-Mobile om naar gezamenlijke oplossingen te kijken.

Naar schatting ondervindt nog zo’n 10 tot 15 procent van de Vodafone-klanten netwerkproblemen als gevolg van de brand. Aan het begin van de ochtend was dat nog zo’n 25 procent. De gedupeerde klanten bevinden zich voornamelijk in de regio’s Rotterdam, Den Haag en Kennemerland. Klanten buiten deze regio worden via het knooppunt in Amsterdam omgeleid en kunnen dus gewoon bellen, internetten en sms’en. In Rotterdam werken momenteel zo’n 40 techneuten aan de oplossing van het probleem. Daarnaast is Vodafone in gesprek met KPN en T-Mobile om te kijken of ze gezamenlijke oplossingen kunnen bieden voor de netwerkproblemen.

Diverse grote bedrijven beklagen zich over de gang van zaken. Sommigen van hen zijn al de hele dag niet bereikbaar voor hun klanten. Zij willen opheldering over waarom er geen back-upsysteem is voor dergelijke situaties. Zij pleiten voor het instellen van een landelijk noodsysteem waar grote providers op kunnen terugvallen bij netwerkproblemen. Sommige bedrijven overwegen een schadeclaim in te dienen.

De Tweede Kamer heeft opheldering gevraagd over de situatie aan minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) en minister Spies (Binnenlandse Zaken). De Kamer wil weten hoe de overheid bij een dergelijke storing in de toekomst kan ingrijpen. Een meerderheid van de kamer zegt geen behoefte te hebben aan een spoeddebat, maar verzoekt de bewindslieden wel om meer opheldering te geven over hoe dit soort situaties in de toekomst voorkomen kan worden.

Vanochtend om 5 uur brak er brand uit in het bedrijfspand van Vodafone aan de Caïrostraat in Rotterdam. De provider waarschuwde dat de dienstverlening problemen zou opleveren als gevolg van de hoge temperaturen en instortingsgevaar. Uit veiligheidsoverwegingen besloot Vodafone om in de loop van de ochtend alle stroomtoevoer naar het pand af te sluiten.