2min

Mozilla, de maker van de webbrowser Firefox, is het eerste bedrijf dat zich openlijk uitspreekt tegen het wetsvoorstel CISPA. Volgens de webbrowsermaker schendt het wetsvoorstel onze privacy, is het zeer vaag over de definitie van cybersecurity en geeft het de overheid en andere instellingen een vrijbrief om onze gegevens te misbruiken.

Dat laat Mozilla weten in een reactie op de aanstaande wet. CISPA is het nieuwste initiatief om illegale downloadpraktijken en digitale piraterij aan banden te leggen. Het wetsvoorstel stelt de overheid in staat om het surfgedrag van individuele internetgebruikers in de gaten te houden, deze informatie te verzamelen en door te spelen aan diverse overheidsorganen. Als de overheid een beroep doet op het bestrijden van cybersecurity, dan is het volgens het nieuwe wetsvoorstel geoorloofd om privacyregels aan de laars te lappen. Daarnaast stelt CISPA de regering in staat om internetproviders te verplichten om bepaalde websites te blokkeren.

Het wetsvoorstel kon tot nog toe juist op veel steun rekenen. Onder meer de Business Software Alliance (BSA), de Amerikaanse Kamer van Koophandel, Facebook, Microsoft, IBM, Intel, Oracle, Symantec, AT&T en Verizon hebben openlijk toegezegd het wetsvoorstel te onderschrijven. Mozilla daarentegen is faliekant tegen de nieuwe wet. In een verklaring liet het bedrijf het volgende weten:

"Hoewel we hartelijk een veiliger internet steunen, heeft CISPA een breed en alarmerend groot bereik als het gaat om de veiligheid op internet. Het wetsvoorstel maakt inbreuk op onze privacy, geeft vage definities over wat cybersecurity is, en geeft immuniteit aan onze overheid en bedrijven om onze gegevens te misbruiken. We hopen dat de Senaat volledig en openlijk deze onderwerpen in overweging neemt met belanghebbenden, alvorens ze het wetsvoorstel aanneemt."

De belangenbehartiger voor digitale burgerrechten, de Electronic Front Foundation (EFF), uitte eerder eveneens scherpe kritiek op het wetsvoorstel. Volgens de organisatie is er geen grens voor wat wel en niet opgeslagen mag worden door de overheid. Tevens vormt CISPA een dreiging voor privacy en privécommunicatie.