1 min

De Nederlandse mobiele sector heeft in het afgelopen kwartaal een omzet gedraaid van 1,45 miljard euro. Dat is 2,7 procent minder dan in de zelfde periode een jaar eerder en een daling van 4,5 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2011.

De cijfers komen uit het Telecompaper-kwartaalrapport. De krimp van de mobiele markt is kleiner dan een jaar eerder, toen ging het om een omzetdaling van 4,2 procent. Voornaamste reden hiervoor is dat de kosten die providers elkaar in rekening brengen voor het doorschakelen van gesprekken van klanten minder hard dalen.

De daling van de omzet van bellen gaat onverminderd door, net als de inkomsten vanuit sms-berichten. De groei van data-inkomsten weet dit nog niet te compenseren. Niet-spraakgerelateerde diensten bepalen nu 38,5 procent van de omzet.

Telecompaper ziet het toekomstbeeld voor telecomproviders op korte termijn ook niet al te positief in. De verwachting is dat in 2012 de omzet daalt met 2 procent tot 5,9 miljard euro. In de periode 2012-2016 voorziet Telecompaper een gemiddelde groei van 0,3 procent tot 6,2 miljard euro in 2016. Reden hiervan is regulering en de zwakke economie, die ervoor zorgen dat telecomaanbieders de markt op een andere manier moeten benaderen.