The New York Times heeft bekend gemaakt dat Electronic Arts op het punt gestaan heeft om gamefabrikant en -uitgever Valve over te nemen. Wanneer deze gebeurtenis af heeft gespeeld wordt niet bekendgemaakt. Naar verluidt had EA een bod gedaan van 1 miljard dollar.

Dat er daadwerkelijk een bod is geweest van EA op Valve is op zijn zachtst gezegd verbazingwekkend te noemen. Hoewel de twee op het oog een vriendelijke relatie onderhouden, heeft Origin (een platform om spellen te kopen van EA) de laatste jaren veel kritiek gehad, toen duidelijk werd dat het bedoeld was als serieuze concurrentie voor Steam, een vergelijkbaar en overheersend platform van Valve.

Gisteren maakte The New York Times bekend dat EA van plan was Valve over te nemen. Als er daadwerkelijk onderhandelingen hebben plaatsgevonden, werd Valve toen op een waarde van 1 miljard dollar geschat. Volgens Gabe Newell, mede-oprichter van Valve, is er een goede reden dat de onderhandelingen destijds gestaakt zijn. In plaats van dat Valve ooit overgenomen zou worden door een grotere onderneming, is het waarschijnlijker dat medewerkers gewoon zouden opstappen als het zover zou komen.

Newell zegt: "Het is waarschijnlijker dat we deze keuze zouden maken dan dat we zouden denken ‘Laten we een groot bedrijf zoeken dat dik voor ons betaalt en van onze resterende werknemers de contracten de komende 2 á 3 jaar doorbetaalt". Newell vervolgt:"Dus nee, je hoeft je geen zorgen te maken dat Valve ooit wordt opgekocht door een ander bedrijf dat vervolgens besluit de studio te veranderen".

Analist Michael Pachter zegt dat Valve op dit moment ongeveer van 2,5 miljard dollar waard is. Dat is nogal een verschil met het bod dat EA deed. Pachter schat Valve dan nog laag in, als je kijkt naar de succesvolle titels die Steam in de rekken heeft liggen.