Gisteren kwam er een vreemd bericht naar buiten. Apple zou op basis van cijfers van Wall Street brainiacs in de toekomst een groot deel van de economie in de VS beïnvloeden. En met een "groot deel" worden zelfs tientallen procenten bedoeld.

Het marktaandeel van de nieuwe iPhone die vandaag wordt gelanceerd, zal volgens analisten tussen een kwart en een half procent van het totale bruto binnenlands product (BBP) van de VS opleveren in het vierde kwartaal.

Dit is op zich al verbluffend, maar als je bedenkt dat slechts vijf jaar geleden in 2007 de iPhone nog nul procent van de economie in de VS besloeg, wordt het nog een stapje indrukwekkender. Vandaag beslaat het aandeel van de iPhone nog altijd ‘slechts’ een half procent.

Een jaar geleden, toen de lichtelijk teleurstellende iPhone 4S uitkwam, werd vastgesteld dat de iPhone-verkopen nog maar ongeveer 0,25 procent van de totale economie van de VS waren. Op dit moment is dat echter toch 0,5 procent, dat is een verdubbeling in één jaar tijd. Dit ondanks de initiële teleurstelling in de iPhone 4S.

De Wall Street-rekenaars voorzien op dit moment dat de huidige 0,5 procent zich met een factor van 128 zal gaan vermenigvuldigen de komende 7 jaar. Dat zal dus betekenen dat in 2019 een groot deel van de economie in de VS zal bestaan uit het verkopen en produceren van iPhones. Als de rekenaars de lijn doortrekken, zou in 2030 de helft van de Amerikaanse economie zich in meer of mindere mate bezighouden met de iPhone.

Dit is erg speculatief natuurlijk, want op een gegeven moment is de markt verzadigd en er zijn natuurlijk altijd concurrenten die meeliften op dit succes of zelf innovatief zijn en marktaandeel afsnoepen van Apple. Maar er rekening mee houdend dat Apple niet alleen maar iPhones maakt, maar ook software- voor muziek-, tv-, film- en andere hardwareproducten geeft dit fictieve verhaal toch weer wat meer fundering.