Het Duiste openbaar ministerie heeft de naam van Hewlett-Packard laten vallen in een omkoopschandaal waarbij twee voormalige en een huidige werknemer verdacht worden van omkoping, dit kan HP op een fikse boete komen te staan.

De aanklacht tegen de HP werknemers, ingediend op 30 augustus, maar niet eerder bekendgemaakt, vloeide voort uit een bijna drie jaar durend onderzoek. Dit onderzoek werd gestart omdat er beschuldigingen waren dat topmannen bij HP een bedrag tussen de 7,5 en 10 miljoen euro hadden betaald om zo een contract ter waarde van 35 miljoen euro binnen te halen, om computer producten te leveren aan het Russische Prosecutor General Office.

Duitse aanklagers hebben nu gevraagd aan de rechter om ook het bedrijf HP aan de zaak te verbinden, als dit wordt gehonoreerd dan kan dit voor HP boetes en sancties opleveren. Onder het Duitse recht kunnen normaal gesproken alleen mensen terecht staan maar daarnaast is het wel mogelijk dat een bedrijf verbonden wordt aan een rechtzaak.

De aanklagers beweren dat de drie vice-directeuren hun goedkeuring hebben gegevens voor het maken van een fonds van waaruit geld richting Rusland ging. Via Duitse dochterondernemingen, lege vennootschappen en bankrekeningen over de hele wereld werd geld naar dit fonds gesluisd.