Aandeelhouders klagen HP aan voor overname

Een aantal aandeelhouders van HP heeft het bedrijf voor de rechtbank in San Francisco gesleept vanwege de overname van Autonomy, die op een fiasco uitliep. De investeerders hebben een schadevergoeding van meer dan een miljard dollar geëist.

HP maakte in november vorig jaar bekend dat er op de overname van Autonomy een bedrag van 8,8 miljard dollar afgeschreven moest worden. Voor het softwarebedrijf was 10 miljard dollar betaald, maar dat bleek een grove overschatting van de waarde ervan. HP schoof de financiële blunder af op misleiding, maar de oprichter van Autonomy wilde daar niets van weten. De soap duurde voort en in maart werd opgeroepen tot een vertrek van het bestuur van HP.

In de tussentijd is er op het eerste oog nog weinig gebeurd en aandeelhouders zetten een al eerder aangekondigde rechtszaak daarom gewoon voort, in naam van iedereen die tussen 19 augustus 2011 en 20 november 2012 aandelen in HP gekocht heeft.

De rechtszaak wordt geleid door het Nederlandse pensioenfonds PGGM Vermogensbeheer. Dat fonds zou 35 miljoen dollar hebben verloren aan investeringen in HP.

Bron:The Guardian