ZTE en Huawei over VS: ‘uitkomst stond al vast’

Na de beschuldigingen van corruptie door het Intelligence Committee van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden aan het adres van de Chinese bedrijven ZTE en Huawei, hebben deze twee bedrijven nu uitgebreid gereageerd. ZTE geeft aan teleurgesteld te zijn, Huawei beweert dat de uitkomst van het onderzoek van tevoren vast stond.

Reactie Huawei
ZTE en Huawei over VS: ‘uitkomst stond al vast’Huawei reageert als een geslagen hond en vond dat ondanks alle medewerking die ze verleend hadden aan het onderzoek, de uitkomst ervan voor het onderzoekend comité al vast stond. Het bedrijf zegt dat het meerdere keren persoonlijk met de leden van het comité rond de tafel gezeten heeft om onduidelijkheden te bespreken. Ook geeft Huawei aan dat het de deuren van het ontwikkelingscentrum, het opleidingscentrum en het productiecentrum geopend heeft voor het comité.

Naast de openheid in het fysieke bedrijf heeft Huawei een schat aan documentatie verschaft, waaronder een lijst met alle leden van het Raad van Bestuur in de afgelopen tien jaar en de verkoopcijfers sinds de oprichting in 1987. Ook is een lijst van werknemers opgesteld die aandelen hebben. Hier staat ook op vermeld welke aandelen ze in bezit hebben.

Reactie ZTE
ZTE en Huawei over VS: ‘uitkomst stond al vast’ZTE is verrast door de aantijgingen van het comité van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Het bedrijf is teleurgesteld in de uitspraken en vindt dat het onderzoek van het comité zich moet uitbreiden naar alle bedrijven die telecomproducten fabriceren in China, inclusief Amerikaanse bedrijven. ZTE vindt zelf dat het de meest transparante telecomfabrikant in China is. Het bedrijf betreurt de conclusie van het onderzoek dan ook. De uitspraak dat "ZTE wellicht onder toezicht van de staat zou staan" is moeilijk te verkroppen voor het bedrijf. ZTE geeft aan: "dit kan voor ieder bedrijf dat in China produceert gelden".

ZTE geeft aan dat er momenteel al een systeem in werking is waarbij kopers derden kunnen inschakelen om producten die ZTE maakt te onderzoeken. Het bedrijf geeft aan dat Amerikaanse autoriteiten van harte welkom zijn om dit proces te overzien.

Bron:The Verge