Karel de Gucht, commissaris voor Handel van de Europese Unie, heeft aangegeven dat er een vooronderzoek loopt naar illegale praktijken van de Chinese fabrikanten Huawei en ZTE. De twee bedrijven worden verdacht van het aanbieden van producten tegen dumpprijzen, gefinancierd door de Chinese regering.

De Belgische politicus heeft aangegeven dat de Europese Unie momenteel bezig is met het verzamelen van data over de twee bedrijven en dat een beslissing over een verder onderzoek binnenkort wordt gemaakt. In een rapport dat onlangs uitlekte staat vermeld dat ZTE en Huawei overduidelijk hun producten tegen een oneerlijk lage prijs aanbieden in Europa. De Chinese fabrikanten kunnen deze lage prijs hanteren omdat ze financiële steun krijgen vanuit de Chinese regering, zo stelt het rapport.

Het gaat hierbij niet direct over smartphones, welke ook door ZTE en Huawei geproduceerd worden, maar om zendmasten en andere zendapparatuur welke benodigd is voor telecomproviders om een netwerk op te bouwen en onderhouden.

Een eerder onderzoek naar de kwestie werd uitgesteld omdat er vooralsnog geen formele klachten binnen waren gekomen van Europese fabrikanten. Deze klachten zijn normaal gezien aanleiding om een onderzoek te starten. Indien dit onderzoek gestart wordt zonder klachten vanuit bedrijven, zou dit in Beijing aan kunnen komen als een directe confrontatie vanuit Brussel.

Bedrijven als Ericsson, Alcatel-Lucent en Nokia-Siemens Networks hebben de afgelopen jaren flink te lijden gehad onder de lage prijzen die de Chinese bedrijven hanteerden. Dit leidde dit jaar tot duizenden ontslagen om de bedrijven gezond te kunnen houden.

Eerder dit jaar werden ZTE en Huawei ook in de VS in diskrediet gebracht omdat de bedrijven een nationale bedreiging zouden vormen.