Beveiligingsbedrijf Kaspersky heeft in de meest recente idiotie van het IT Threat Evaluation-rapport laten weten dat Microsoft niet meer aanwezig is in de top 10 van producten met ‘kwetsbaarheden’. De top 10 wordt gebaseerd op het percentage gebruikers wat problemen heeft ondervonden door de kwetsbaarheid in de software.

Waar Microsoft voorheen nog terug te vinden was in de top 10 van veelgebruikte lekken in producten is het bedrijf nu niet in de lijst terug te vinden. In de lijst vinden we Oracle’s Java-software op de eerste en tweede plaats, de derde en vierde plaats zijn gereserveerd voor Adobe’s Flash-plugin, gevolgd door Adobe Reader op de vijfde plaats. De laatste vijf plaatsen gaan naar respectievelijk Apple QuickTime, Apple iTunes, Winamp, Adobe Shockwave en als hekkensluiter nogmaals een lek in Flash.

Een paar jaar geleden was Microsoft alom vertegenwoordigd in de top 10, maar sinds de komst van Windows Vista heeft Microsoft duidelijk verbeteringen doorgevoerd in het veiligheidsbeleid. Deze trend zette zich voort in Windows 7 en Windows 8. Windows is tot op heden wel nog altijd favoriet doel voor virussen en andere malafide software, vanwege het grote marktaandeel van het besturingssysteem.