2min

Bill Gates, een van de oprichters van Microsoft, is niet langer de grootste aandeelhouder van de softwaregigant. Gates was de grootste aandeelhouder sinds 1975 maar is door het verkopen van een deel van zijn aandelen een plekje gezakt, nu bezit Steve Ballmer de meeste aandelen in Microsoft.

Gates heeft ervoor gekozen om elk jaar ongeveer 80 miljoen aandelen van de hand te doen, het geld dat deze aandelen opbrengen gaat naar de Bill & Melinda Gates Foundation. Met deze Stichting zet Gates zich samen met zijn vrouw in om de wereld te verbeteren. De familie Gates staan bekend als een van de grootste weldoeners ter wereld. Elk jaar geven ze miljoenen uit aan goede doelen en initiatieven om armoede te bestrijden of hulp te verlenen.

Aangezien Gates de afgelopen 12 jaar zijn belang in Microsoft steeds verder heeft afgebouwd is zijn totaal nu uitgekomen op 330,1 miljoen aandelen, terwijl Steve Ballmer, de voormalig CEO van Microsoft, er 333 miljoen heeft en dus de grootste aandeelhouder is. Ballmer legde vorig jaar zijn functie als CEO neer en werd vervangen door Satya Nadella. Sinds Nadella aan het roer staat bij Microsoft heeft Gates ook weer een actievere rol op zich genomen, Gates is nu enkele dagen in de week aanwezig als adviseur en bemoeit hij zich weer een beetje met het bedrijf. De afgelopen jaren was Gates alleen lid van de Raad van Bestuur.

Gates is op dit moment nog steeds de rijkste man ter wereld en geeft het grootste deel van zijn geld uit om andere te helpen. Hij heeft al aangegeven dat bij zijn overlijden het grootste deel van zijn vermogen wordt weggegeven aan goede doelen.