Qualcomm heeft een boete gekregen van de Chinese overheid. De chipfabrikant heeft zijn machtspositie misbruikt en Chinese fabrikanten teveel laten betalen voor licenties op draadloze technologieën. In totaal moet Qualcomm 6088 miljard yuan betalen, wat neer komt op 975 miljard dollar (865 miljard euro).

De Chinese overheid heeft na onderzoek geconcludeerd dat Qualcomm zijn dominantie positie op de markt heeft misbruikt door licenties op technologieën te bundelen en te hoge prijzen te vragen. Zo moesten Chinese fabrikanten ook betalen voor licenties die ze helemaal niet gebruiken. Qualcomm liet fabrikanten licenties afnemen op CDMA-, LTE en WCDMA-technologieën, maar veel Chinese fabrikanten gebruiken alleen de LTE-technologie.

Qualcomm heeft besloten niet in beroep te gaan tegen de boete en gaat nu zijn beleid aanpassen. Er is besloten om de 3G en 4G-licenties los te koppelen van andere patenten en Chinese fabrikanten zullen korting krijgen als ze geen CDMA- of WCDMA-technologieën gebruiken in hun producten.

Het is voor Qualcomm niet de eerste keer dat ze een boete krijgen, ook in andere landen heeft het bedrijf al boetes gekregen wegens machtsmisbruik, onder andere in Japan en Zuid-Korea.