Microsoft presenteert morgen weer een stukje toekomst

Morgen gaat de ontwikkelaarsconferentie van Microsoft, BUILD, van start. In de komende dagen zullen alle ontwikkelaars die het evenement bijwonen worden bijgeschoold in het ontwikkelen van nieuwe en bestaande Microsoft-producten. De nadruk zal echter liggen op de nieuwe producten aangezien Microsoft zijn hele besturingssysteem line-up gaat vervangen met Windows 10.

Morgen is de belangrijkste dag van de BUILD-conferentie want dat houdt de CEO van Microsoft, Satya Nadella, zijn openingskeynote. Tijdens deze keynote zal hij hoogstwaarschijnlijk een hoop nieuwe features van Windows 10 onthullen en zal waarschijnlijk ook snel duidelijk worden hoe Microsoft dominanter wil worden in de toekomst.

Wat we al weten is dat Microsoft met Windows 10 een besturingsysteem heeft ontwikkeld dat gebruikt maakt van dezelfde kern op alle apparaten. Of het nou gaat om een pc, tablet, smartphone of de Xbox One. Alle apparaten gebruiken dezelfde Windows 10 basis, waardoor ontwikkelaars de mogelijkheid hebben om Windows-apps te bouwen die direct op alle apparaten werken.

Microsoft heeft besloten om in de eerste 12 maanden iedereen gratis te laten upgraden naar Windows 10 zolang ze over een Windows 7- of Windows 8-licentie beschikken. Wat de prijs na de eerste 12 maanden wordt of wat mensen zonder bestaande licentie moeten betalen is nog niet duidelijk.

De afgelopen jaren heeft Microsoft moeten toekijken hoe Android en iOS alleen maar groter werden en hoe de dominantie van het bedrijf alleen maar minder werd. Microsoft is echter nog steeds een techgigant en onder leiding van CEO, Satya Nadella, heeft het bedrijf al grote stappen voorwaarts gemaakt. De grootste stap zal ongetwijfeld Windows 10 worden en de grote vraag is of Windows 10 wel het succes weet te brengen waar Windows 8 in faalde.

Met Windows 10 gaat Microsoft ook opnieuw proberen een grotere rol van betekenis te spelen op de smartphonemarkt. Een uitdaging die misschien wel te groot is, maar een die het bedrijf nog niet heeft opgegeven. Vorig jaar nam Microsoft de smartphonetak van Nokia over om meer controle te krijgen over de Windows Phone-toestellen die op de markt verschijnen. Hoewel Microsoft geld bij moet leggen op deze divisie gaat het er voorlopig wel gewoon mee door.

Het bedrijf focust echter niet langer alleen op het eigen mobiele besturingssysteem. Het ontwikkelt ook enorm veel apps voor Android en iOS. Zo zijn alle Office-apps maar ook Bing en Skype beschikbaar op de mobiele platformen van de concurrenten. Deze apps promoten indirect ook weer de Office 365-abonnementen voor Office.

Microsoft zal ongetwijfeld ook nieuwe features gaan tonen van Windows 10 die gebruikers over de streep moeten trekken om zo snel mogelijk te upgraden. Voor gamers zal DirectX 12 beschikbaar komen waarmee nog betere en mooiere games gemaakt en gespeeld kunnen worden. Voor zakelijke gebruikers zal de samenwerking met Office en cloud enorm belangrijk zijn in Windows 10.

Microsoft zelf spreekt voornamelijk veel over hoe geweldige de persoonlijke assistent, Cortana, is. Deze zou op heel veel vlakken een grote verbetering zijn ten opzichte van bestaande assistenten zoals Siri en Google Now. Microsoft heeft Bill Gates bereidt gevonden om deel te nemen aan het productteam dat Cortana geschikt moet maken voor zakelijke toepassingen. Helaas voor ons is Cortana nog niet in het Nederlands beschikbaar en lijkt dat ook niet het geval te zijn als Windows 10 eind juli verschijnt, maar wellicht verrast Microsoft ons morgen.

Uiteraard zal Techzine morgen zo snel mogelijk de belangrijkste punten van de openingskeynote van Satya Nadella publiceren.

Lees onze laatste Windows 10 review