1 min

Het Zweedse Ericsson heeft in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk een rechtszaak gestart tegen het Amerikaanse Apple voor het schenden van patenten van het bedrijf. Ericsson is gespecialiseerd in het ontwikkelen van technologie voor mobiele netwerken en bezit daarin ook veel patenten. Apple wordt dan ook aangeklaagd voor het schenden van patenten op het gebied van communicatie.

Ericsson heeft laten weten dat het in gesprek is geweest met Apple voor het verstrekken van een licentie op de patenten, maar dat Apple heeft besloten niet in te gaan op het aanbod van het bedrijf. Daarop ziet het bedrijf zich dan ook genoodzaakt om naar de rechter te stappen om zijn patenten te beschermen. Ericsson laat weten dat Apple patenten schendt die betrekking hebben op communicatie via 2G- en 4G-netwerken.

Ericsson laat verder weten dat het een licentie heeft aangeboden die voldoet aan de FRAND-voorwaarden omdat het hier om patenten gaat die betrekking hebben op telecomstandaarden. Apple heeft geen licentie op patenten voor 2G- en 4G-communicatie terwijl die technologie wel wordt gebruikt in de iPhone, aldus Ericsson.

Ericsson heeft naast de drie rechtszaken in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk ook een zaak aanhangig gemaakt bij de International Trade Commission in de Verenigde Staten. Alles bij elkaar kunnen deze zaken leiden tot een verkoopverbod voor de iPhone in Europa en de Verenigde Staten en een fikse schadevergoeding voor Ericsson. Waarschijnlijk zal het echter niet zover komen en zal Apple bij een naderend vonnis snel de zaak schikken met Ericsson.