Het rommelt in muziekland en voornamelijk rond de muziekstreamingdiensten, zo is er behoorlijk wat commentaar over de inkomsten die deze diensten opleveren, deze zouden volgens bijvoorbeeld Taylor Swift te laag zijn. Nu is 19 Recordings van mening dat Sony de inkomsten uit Spotify niet eerlijk zou verdelen.

De platenmaatschappij 19 Recordings heeft ervoor gekozen om een deel van de muziek van de artiesten die onder contract zijn bij het label te laten verspreiden door een dochteronderneming van Sony, genaamd RCA Records. Een ander deel wordt verspreid door Universal, de concurrent van Sony.

Volgens 19 Recordings verdeeld Sony de inkomsten van Spotify niet eerlijk over de artiesten. Sony heeft bij de onderhandeling over de licentie-inkomsten ook een aandeel in Spotify bemachtigd. Sony bezit zo’n 5 procent van de aandelen in Spotify en heeft om die in handen te krijgen toegegeven op de inkomsten per geluisterd nummer. En het geld dat wordt verdient met de aandelen stroomt niet terug naar de artiesten.

Veel andere grote platenmaatschappijen hebben ook aandelen in Spotify, waardoor alle macht bij de grote jongens ligt en zij kunnen bepalen hoe de royalties worden verdeeld. Uit een uitgelekte overeenkomst zou blijken dat Sony ook een grote verzamelbetaling krijgt elk jaar en onduidelijk is of deze ook is verdeeld onder de artiesten of dat Sony dat bedrag heeft weggesluisd.

Steeds meer artiesten klagen over de lage royalties die ze verdienen aan muziekstreamingdiensten. Spotify probeert zelf zo open mogelijk te zijn en blijft communiceren hoeveel geld het heeft uitgekeerd. Spotify laat weten dat het er niets aan kan doen als de platenmaatschappijen het vervolgens niet eerlijk verdelen over hun artiesten. Dat is tussen de artiest en zijn label. Uiteindelijk zal het er mogelijk op uit gaan draaien dat artiesten ervoor kiezen om zonder platenmaatschappij te werken of alleen nog voor bepaalde activiteiten zoals concerttours. Het is voor de artiesten interessanter om zelf hun muziek op Spotify te zetten.