Tu Eindhoven (TU/e) heeft een nieuw onderzoekslab geopend waar onderzoekers gaan werken aan een nieuwe WiFi-standaard. De nieuwe standaard moet een snelheid gaan bieden van 1 Tbit/s, daarnaast gaat het lab sensoren ontwikkelen die hun stroom halen uit draadloze signalen.

Het nieuwe lab wil een rol spelen in de markt voor de Internet-of-Things, onder meer door een nieuwe WiFi-technologie te ontwikkelen waarmee op hoge snelheid kan worden gecommuniceerd, maar ook doormiddel van kleine sensoren die hun stroomvoorziening moeten halen uit draadloze signalen. Hierdoor kunnen kleine Internet-of-Things-toepassingen zelfvoorzienend worden doordat ze hun stroom halen uit draadloze signalen. De stroom die uit radiogolven gehaald kan worden is uiteraard zeer beperkt dus het gaat om hele kleine toepassingen.

De ontwikkeling van de nieuwe WiFi-standaard gaat nog enkele jaren duren, maar de doelstelling van 1 Tbit/s is in elk geval fors te noemen. Op dit moment is maximaal haalbare WiFi-snelheid 1,3 Gbit/s via de 802.11ac-standaard, het doel van Tu/e ligt dus zo’n 750 keer hoger. De nieuwe WiFi-standaard moet in 2020 af zijn.