1 min

De Universiteit van Washington heeft een nieuwe WiFi-technologie ontwikkeld die maar liefst 10.000 keer minder stroom verbruikt dan de huidige WiFi-technologieën. Dit zou betekenen dat het stroomverbruik wereldwijd flink kan worden teruggebracht in de toekomst.

De nieuwe WiFi-technologie is ook al in de praktijk gedemonstreerd door onderzoeksleider Shyam Gollakota, hij demonstreerde de technologie speciaal voor de website Sciendedaily.com. De complete uitleg over de werking van deze nieuwe WiFi-standaard zal in maart uit de doeken worden gedaan op een USENIX Symposium voor Networked System Design and Implementation in maart van dit jaar.

De snelheid van deze nieuwe WiFi-technologie is wel een stuk minder dan we momenteel gewend zijn, slechts 11 Mbit/s. Dat is niet veel, maar de eerste WiFi-versie die breed beschikbaar kwam beschikte over dezelfde snelheid en in de afgelopen jaren is daarin veel veranderd. In vergelijking met Bluetooth is er overigens geen reden tot klagen dat is nog steeds trager.

Deze nieuwe WiFi-technologie kan weleens heel interessant gaan worden voor de Internet of Things, waar straks heel veel sensoren en kleine apparaten actief zijn die beperkt verbonden zullen zijn met het internet. In veel gevallen zijn deze sensoren zelfs afhankelijk van een accu of batterij en dan is een zeer zuinige WiFi-technologie bijzonder handig.

Het is niet duidelijk hoelang het nog duurt voordat het mogelijk is deze nieuwe WiFi-technologie breed beschikbaar te maken.