2min

Opvallend nieuws vanuit Uber, het bedrijf heeft in een nieuwe investeringsronde 3,5 miljard dollar opgehaald, het volledige bedrag is geïnvesteerd door het investeringsfonds van de overheid van Saudi-Arabië. Daarmee is het ook meteen de grootste investering die één investeerder ooit gedaan heeft in een private organisatie.

Uber krijgt naast de 3,5 miljard dollar van Saudi-Arabië ook een topman in de Raad van Bestuur die afkomstig van het investeringfonds van Saudi Arabië, het gaat om Yasir Al Rumayyan. De grote vraag is natuurlijk wat Saudi Arabië met de investering wil bereiken, nu de olie-industrie enigszins op zijn retour is wordt gezocht naar nieuwe bronnen van inkomsten, het investeren in succesvolle bedrijven is daarin één van de mogelijkheden.

Het kan ook zijn dat Saudi-Arabië van Uber verlangt dat het flink gaat investeren in het land in taxivervoer. Zodat Uber snel beschikbaar wordt in heel Saudi-Arabië. Daar is op dit moment echter nog geen melding van gemaakt, dus op dit moment gaat het nog gewoon om een financiële investering.

De waarde van Uber wordt geschat op 68 miljard dollar, een fors bedrag voor een bedrijf dat momenteel nog steeds verlies maakt. In totaal heeft Uber nu 11 miljard dollar aan investeringen opgehaald bij externe partijen. Dat is veel meer dan andere startups over het algemeen ophalen. De kosten die Uber heeft voor het uitbreiden naar nieuwe landen en steden zijn echter ook enorm. Het bedrijf moet chauffeurs een premie bieden om voor Uber te gaan werken en daarnaast moet het in het begin de ritten enorm goedkoop aanbieden om klanten warm te maken voor de dienst.

Uber is inmiddels ook actief in China, maar heeft daar te kampen met enorme concurrentie van een lokale concurrent genaamd Didi Chuxing. De vraag is of Uber die strijd wel gaan winnen, want Didi Chuxing beweerd inmiddels al groter te zijn dan Uber en heeft recent een investering ontvangen van 1 miljard dollar van Apple. Daarnaast wordt er op dit moment een nieuwe financieringsronde gehouden en de CEO van Didi Chuxing, Jean Lio, stelt meer geld op te gaan halen dan Uber nu heeft gedaan.