Qualcomm wil NXP inlijven voor 27 miljard dollar

Er zijn geruchten opgedoken dat er mogelijk een volgende grote techovername op komst is. Qualcomm zou voornemens zijn om de Nederlandse chipmaker NXP over te nemen voor maar liefst 27 miljard euro. Een fors bedrag, maar het zou Qualcomm een betere positie kunnen bezorgen op de chipmarkt met een breder productportfolio.

De geruchten zijn afkomstig van The Wall Street Journal, die zich weer baseert op niet nader te noemen bronnen. Wel is de krant doorgaans wel goed ingelicht. NXP is een Nederlandse chipfabrikant met een hoofdkantoor in Eindhoven. Het bedrijf wist het afgelopen jaar een omzet te noteren van zo’n 5 miljard euro. Het produceert voornamelijk microchips voor kleine toepassingen.

Zo levert NXP onder meer NFC-chips voor smartphones, maar ook de eerste OV-chipkaart is door NXP geproduceerd. Verder is NXP druk bezig met de ontwikkeling van chips voor de Internet of Things, waar het bedrijf ongetwijfeld een grote rol gaat spelen. Qualcomm moet het op dit moment vooral hebben van fabrikanten die de chips van het bedrijf gebruiken in hun smartphones en wearables. Er is echter een trend gaande waarbij steeds meer fabrikanten eigen chips gaan ontwikkelen, daarnaast is de rek er wel uit in die markt. Voor Qualcomm is een overname van NXP vooral goed in de breedte van het bedrijf.