1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

De kogel is door de kerk in Veldhoven, de enige Nederlandse chipfabrikant, NXP, gaat overgenomen worden door Qualcomm. De Amerikaanse chipfabrikant legt het astronomische bedrag van 43 miljard euro op tafel om het bedrijf uit Veldhoven in te lijven.

De bedrijven zelf zijn inmiddels akkoord met de overname, het is nu aan de wetgevers om ook toestemming te verlenen voor de overname. Als er vanuit de relevante overheden ook toestemming is zal de overname worden ingezet, de bedoeling is dat de overname eind 2017 wordt afgerond, daarmee trekken de bedrijven in elk geval genoeg tijd uit voor het hele proces.

Qualcomm kiest ervoor om NXP over te nemen, zodat het zijn productportfolio snel kan verbreden en technologieën kan binnenhalen om meer verschillende soorten chips te produceren. Waar Qualcomm vooral goed is in het ontwerpen van chips voor smartphones, processoren en 4G-modems, is NXP expert op het gebied van kleinere toepassingen, zoals bewegingssensoren, NFC en sensoren voor Internet of Things-toepassingen. Vooral dat laatste is een enorme groeimarkt waar Qualcomm hoge verwachtingen van heeft.

De overname hing inmiddels al enige tijd in de lucht, maar is nu definitief. Het bedrag van 43 miljard is wel een stuk hoger dan de afgelopen weken werd gemeld door verschillende bronnen.