2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Huawei en Proximus hebben gezamenlijk een test gedaan met een conceptueel 5G-netwerk en daarbij werd een snelheid van maar liefst 70Gbit/s gehaald. Dat is een gigantische snelheidswinst ten opzichte van 4G en biedt veel hoop voor de toekomst. De snelheden werden gehaald in de 73GHz-band.

Het is nog even afwachten tot de definitieve 5G-standaard wordt vastgesteld door alle betrokken organisaties. Tijdens de Mobile World Congress in februari van dit jaar werd er bij Nokia gesproken over 20Gbit/s, terwijl Huawei het al had over 40Gbit/s. Nu komen Huawei en Proximus in een test al tot 70 Gbit/s. De vraag is natuurlijk welke frequenties er gebruikt gaan worden, hoe groot die frequentieblokken gaan zijn en hoeveel verschillende frequenties eventueel gecombineerd gaan worden. Dat heeft allemaal effect op de snelheid van een mobiel netwerk.

Zolang er geen definitieve standaard is blijft dat moeilijk voorspellen. Wel blijven de verschillende netwerkleveranciers, denk aan Alcatel Lucent, Ericsson, Huawei en Nokia druk bezig met het ontwikkelen en testen van toekomstige 5G-netwerken. Ook providers beginnen zich al voor te bereiden, zo weet Proximus te melden dat het verwacht dat het weinig hoeft aan te passen aan zijn netwerk voor de uitrol van 5G.

Er moeten wat small cells bij worden geplaatst, maar verder is het grootste deel van het netwerk waarschijnlijk al geschikt voor 5G. Proximus wil volgend jaar eerst 4,5G gaan uitrollen in België, daarmee wil het vier frequentiebanden combineren om een hogere snelheid te halen, in de praktijk moet dat zo’n 450Mbit/s gaan opleveren. Op dit moment kunnen overigens alleen de allernieuwste smartphones hiermee overweg.

Verder wil de provider nog VoLTE gaan uitrollen (Voice over LTE), hierdoor kan er sneller een gesprek worden opgezet en gaat de geluidskwaliteit van een gesprek fors omhoog. Gebruikers die een toestel hebben dat hiervoor in aanmerking komt krijgen een SMS-bericht van Proximus.

Wanner de provider 5G gaat uitrollen kan het nog niet zeggen, maar in elk geval na 2020. Wel ziet de provider de grote voordelen van 5G. Naast de veel hogere snelheid is de latency ook enorm verlaagd. Dat is de totale tijd die nodig is om een datapakket te verzenden tot aan de aankomst bij de ontvanger. Die ligt nu nog variëren op enkele tientallen, in sommige gevallen honderden milliseconde en straks op minder dat 1 milliseconde. Hierdoor komen er ook nieuwe mogelijkheden met 5G, zoals bijvoorbeeld communicatie tussen zelfrijdende auto’s.