1 min Security

McDonald’s levert mp3-spelers met spyware

Een tijd geleden heeft Japanse vestiging van McDonald’s in samenwerking met Coca Cola 10.000 flash mp3-spelers de deur uit gedaan door middel van een prijsvraag. Nu blijkt dat er meer dan alleen tien muzieknummers op stonden…

McDonald’s levert mp3-spelers met spywareOp het gewonnen apparaatje bleek ook nog een Trojan gehuisvestigd te zijn. Het gaat om de QQpass spyware Trojan. De doelstelling van deze malware is om data van gebruikers te stelen, zoals wachtwoorden en andere informatie. De trojan is geschreven in Microsoft’s Visual Basic.

Als een Japanse klant van McDonald’s een grote beker softdrink bestelde, kon deze het serienummer dat op de beker staat inleveren. Op deze manier was een mp3-speler te winnen. McDonald’s heeft inmiddels haar excuses aangeboden voor het vreemde voorval en heeft beloofd om alle winnaars nieuwe mp3-spelers te sturen. Ook heeft de firma software beschikbaar gesteld, welke in staat is om de spyware te verwijderen.

Raar genoeg is het niet de eerste keer dat een probleem zoals dit zich voordoet. Afgelopen jaar waarschuwde Creative dat ze 4.000 mp3-spelers, 5GB Zen Neon, verscheept en verkocht had in Japan, waar zich een Windowsvirus in genesteld had.

Bron:Techzine redactie