1 min

Tags in dit artikel

McAfee heeft een flinke stijging geconstateerd in de versprijding van adware in mp3-bestanden. Deze versprijding gaat voornamelijk via filesharing-applicaties zoals BitTorrent.

In eerste instantie lijken de bestanden normale audiobestanden. Maar in werkelijkheid zijn het Trojans die voor veel adware op computers zorgen. Craig Schumager, werkzaam bij McAfee heeft er het volgende over te zeggen:

"Zodra je de mp3-bestanden opent, blijkt dat er helemaal geen muzikale inhoud is. Je wordt dan omgeleid naar een website die je aanraadt een nieuwe mediaspeler te installeren om het bestand af te kunnen spelen. In werkelijkheid heb je die speler helemaal niet nodig en is het een bron van adware".

Voorbeelden van bestandsnamen zijn bijvoorbeeld "preview-t-3545425-theme godfather.mp3" of "preview-t-3545425-jij bent zo jeroen van den.mp3". Een volledige lijst is te vinden op de blog-site van McAfee.

Tijdens de installatie van de mediaspeler worden de gebruikers gevraagd om een gebruikersovereenkomst te accepteren. Hierna worden twee trojans geinstalleerd. NetCucleus en Mirar. Opvallend is dat er tijdens de installatie wordt gezegd dat er geen reclame geïnstalleerd zal worden, maar dat gebeurt dus wel.

Schumgar is niet gelukkig met deze werkwijze, gebruikers worden op deze manier voor de gek gehouden: "Er verschijnt een scherm dat je vertelt dat er geen pop-ups zijn. Direct achter dit scherm bevindt zich vervolgens een pop-up!"