2min

Tags in dit artikel

, , ,

Microsofts mediaspeler en iPod concurrent Zune ligt voor het einde van 2007 in de Europese winkelschappen. Dat heeft Jason Reindorp, marketing director van Microsoft, afgelopen weekend laten weten.

Reindorp liet in een vraaggesprek met Reuters weten dat Microsoft tevreden is met de verkoopcijfers van de Zune. Het bedrijf moet in de markt voor mediaspelers opboksen tegen de absolute nummer één, Apple. "Je kan geen zwaardere concurrent treffen, maar we hebben een zeer goed gevoel over de eerste stappen die we genomen hebben", aldus Reindorp.

Toch is het inhalen van Apple niet de hoofddoelstelling van Microsoft. Volgens Reindorp heeft het bedrijf een meerjarenplanning opgesteld voor de Zune en is het doel om een solide marktaandeel te behalen in de komende jaren. Volgens de laatste cijfers heeft de Zune een marktaandeel van 10,2 procent in de categorie van 30GB spelers en Microsoft heeft er nog steeds vertrouwen in dat het één miljoen exemplaren van de speler kan verkopen voor het einde van haar gebroken boekjaar, dat eindigt op 30 juni.

Uiteraard behoort een introductie op de Europese markt ook tot het meerjarenplan van Microsoft, maar een exacte datum wil het bedrijf nog niet vaststellen. Wel is het zeer waarschijnlijk dat de Zune nog voor het einde van dit jaar in Europa geïntroduceerd zal worden. "De industrie heeft een cyclus die loopt van kerst tot kerst en rond de kerst dit jaar zullen er meer producten en mogelijkheden op de markt zijn. Onze producten zullen waarschijnlijk ook rond die tijd op de markt komen", aldus Reindorp. Overigens is het goed mogelijk dat de Europese versie van de Zune andere functionaliteiten zal bevatten dan de versie die nu in Amerika in de winkel ligt, Microsoft zal de komende tijd intensief overleg plegen met diverse partijen om te kijken of de speler aangepast moet worden voor de Europese markt.