Social media-apps brengen de meeste zorgen onder beveiligingsprofessionals met zich mee als het gaat om mogelijke netwerkrisico’s. Dat blijkt uit een rapport van Gigamon. Bedrijven zijn bovendien niet altijd op de hoogte van hoeveel apps er eigenlijk op hun netwerk zitten.

Volgens het onderzoek lopen bedrijven risico doordat ze niet bijhouden hoeveel en welke apps er op hun netwerken zitten, schrijft ITProPortal. Bedrijven geven bovendien toe dat ze niet weten welke diensten er gebruikt worden om hun beveiliging te beheren.

Maar liefst 26 procent van de organisaties gaf aan dat ze geen idee hadden hoeveel applicaties er dagelijks aan hun netwerk worden toegevoegd. 11 procent weet niet of er tools ingezet zijn om de beveiliging te managen.

Apps komen met risico’s

Diverse bedrijven weten wel hoeveel apps er dagelijks bijkomen op hun netwerk, maar dat brengt ook risico’s met zich mee. De meeste zorgen bestaan rondom social media-apps, maar ook apps voor het streamen van series, games en berichtendiensten komen mogelijk met risico’s.

Als nieuwe apps niet goed beheerd worden, wordt het risico op kwetsbaarheden groter. Toch zegt 14 procent van de bedrijven dat ze geen beleid hebben om de beveiliging te managen. Daardoor kan gevoelige zakelijke data risico lopen.

Maar liefst 17 procent van de organisaties stelt dat er dagelijks tot wel tien nieuwe applicaties worden toegevoegd aan het bedrijfsnetwerk.

Advies

Ollie Sheridan, security engineer EMEA bij Gigamon, zegt dat bedrijven tegenwoordig erg afhankelijk zijn van applicaties. “Maar dat betekent ook dat deze applicaties toegang kunnen hebben tot gevoelige zakelijke data, waardoor een organisatie risico kan lopen als de data in de verkeerde handen valt.”

“Organisaties moeten applicaties daarom behandelen als onderdeel van hun eigen netwerk en streven naar volledige zichtbaarheid van hun functies. Beveiliging moet altijd voorop staan als nieuwe applicaties worden geïmplementeerd.”

Lees meer