2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Virusmakers spelen altijd in op enigszins grote gebeurtenissen. Zo spelen zij nu ook weer in op het feit dat over drie weken het laatste boek in de Harry Potter-reeks uitkomt.

Momenteel doet een worm genaamd W32/Hairy-A de ronde. Sophos liet weten dat dit virus zich verspreid via usb-sticks. Wanneer de auto-run is ingeschakeld op het moment dat de besmette usb-stick in de computer gestoken wordt zal de gebruiker een bestand te zien krijgen. Dit bestand heeft als titel ‘HarryPotter – TheDeathlyHallows.doc’. In het bestand staat enkel de tekst ‘Harry Potter is dead’.
Op het moment dat de gebruiker nog aan het lezen is wat er nou in het tekstdocument staat, verspreid de worm zich naar andere verwisselbare media die aangesloten is op de computer.

Als vervolgens de besmette computer opnieuw opgestart wordt valt op dat er een aantal nieuwe gebruikers zijn aangemaakt op de computers. Deze nieuwe gebruikers zijn Harry Potter, Hermione Granger en Ron Weasley.
Vervolgens verschijnt er een verwensing aan het adres van J. K. Rowling wanneer er ingelogd wordt op het nieuwe account. Naast dit is ook de startpagina aangepast; als Internet Explorer gestart wordt, wordt men direct doorgestuurd naar een pagina van Amazon.com waar het gaat over de verkoop van het boek ‘Harry Putter and the Chamber of Cheesecakes’.

De persoon die de worm geschreven heeft wil vermoedelijk enkel zijn afkeer tegenover Harry Potter tonen waardoor de worm dus ook geen persoonlijke gegevens lijkt te stelen, zo liet Sophos weten.
De oplossing om besmetting te voorkomen is het uitzetten van de auto-run optie waardoor usb-sticks en cd’s niet meer vanzelf kunnen opstarten.