1 min

Tags in dit artikel

, ,

Voor het eerst in de geschiedenis van Japan is er een virusschrijver gearresteerd. De aanklacht is echter niet het schrijven en verspreiden van een virus, maar het schenden van de copyright wegens het verpreiden van beschermd materiaal.

In Japan is het volgens de wet namelijk niet verboden om virussen te schrijven en te verspreiden. In dit geval werd het virus verspreid via Winny, een veel gebruikt netwerk in Japan waar bestanden uitgewisseld worden. Zodra je geïnfecteerd was kreeg je dit bericht: "You’re already dead. Come here. And apologize to me. If you don’t, this PC will self-destruct."

Het virus genaamd Harada zorgde ervoor dat muziek- en videobestanden werden vervangen door plaatjes. Tevens heeft het virus in sommige gevallen systeembestanden verwijderd.

Om het virus te verspreiden werd er een plaatje gebruikt van karakter van een bekend Japans stripverhaal. Op dit plaatje rustte echter copyright waardoor de Japanner zich schuldig maakte aan het schenden van het auteursrecht.

Nog twee andere Japanners werden gearresteerd wegens het verspreiden van dit virus. Dit is uniek voor Japan, aangezien er nog nooit eerder een virusschrijver gearresteerd is in Japan.