Een Zweedse beveiligingsonderzoeker heeft de jacht geopend op hackers die via beveiligingslekken systemen proberen te infecteren. Hij ontwerpt door middel van reverse-engineering namelijk software die aanvallen uitvoert op de machines die instaan voor de malware-verspreiding.

"De meeste virusschrijvers zijn geen zorgvuldige programmeurs. Ze zijn goed, maar staan niet te veel stil bij security," aldus Joel Eriksson, die sinds 2006 bezig is met het bestrijden van ‘hackware’. Eriksson zoekt net als de hackers naar beveiligingslekken en doet dat niet op zijn eigen systeem, maar op de systemen van de hackers. Hij vindt dat "de aanval de beste verdediging en dat deze aanpak veel effectiever is dan het installeren van een intrusion-detection systeem."

Deze middelen zijn in principe niet toegestaan, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat een hacker of malware-verspreider aangifte zal doen bij de politie dat zijn systeem gehackt is. Eriksson wil zijn software in de toekomst ook inzetten tegen botnets. "Als er een lek aanwezig is, is het game over voor de hacker."