Abonneer je gratis op Techzine!

Steeds vaker nemen Amerikaanse bedrijven het heft in eigen hand nadat ze de dupe zijn geworden van een hackaanval. Het blijft tegenwoordig niet alleen bij een aanklacht, maar controversiële methodes worden niet meer geschuwd, de wraak op hackers is ingezet.

Beveiligingsexperts stellen dat bedrijven in sommige gevallen zo ver gaan dat wetten in zowel de Verenigde Staten als andere landen worden overtreden. Waar vroeger de focus lag op het herstellen van de schade, worden er nu mensen ingehuurd om de cyberaanvaller terug te hacken. Ook worden er methodes ingezet om hackers te vertragen of om informatie over de hacker te krijgen. Dit wordt gedaan door ogenschijnlijk belangrijke bestanden open te stellen. Het echte doel van deze nep-bestanden of "bakens" is het onthullen van informatie over de systemen van hackers, zo zeggen experts.

Volgens experts is dit een gevolg van een stijging van beschikbare kwaadaardige software op het internet. Bedrijven reageren steeds agressiever in de strijd tegen cybercriminelen.

Voormalig hoofd van het onderzoek naar cybercriminaliteit van de FBI, Shawn Henry, heeft een nieuwe carrière gevonden bij een nieuw cyberbeveiligingbedrijf welke namens klanten actief optreedt. "We blussen niet alleen het vuur, maar we zoeken ook naar de brandstichter", zo zegt Henry. Ondanks dat hij niet aanraadt om door te dringen tot de computer van de aanvaller, is het belangrijk dat de privé-sector ferm optreedt tegen cyberspionage.

De controversiële methodes stuiten op veel kritiek. "Er is geen businesscase van te maken en ook geen positief resultaat", zegt John Pescatore, in dienst van analistenbureau Gartner en voormalig agent van de National Security Agency. Andere experts zeggen dat escalatie op de loer ligt en dat de handelswijze nog meer schade op kan leveren voor het getroffen bedrijf.