1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Criminelen in Italië gebruiken steeds vaker het VoIP-programma Skype om mee te bellen, omdat in tegenstelling tot normale telefoons, Skype niet zomaar is af te luisteren.

Dit meldt de politie in Milaan. De encryptie die Skype gebruikt is namelijk niet beschikbaar voor de autoriteiten, met als gevolg dat afluisteren, iets waar de politie in Italië de afgelopen jaren steeds vaker gebruik van heeft gemaakt, niet meer mogelijk is.

Zo hoorde de Milaanse politie een gesprek tussen een drugscrimineel en zijn handlanger waarbij de drugscrimineel vertelde dat, om de details van de 2,4 kg grote drugslading te krijgen, zijn handlanger over moest schakelen op Skype.

De Milaanse douane en belastingdienst slaan nu alarm. Jaarlijks worden er namelijk miljoenen geïnvesteerd in het afluisteren van mobiele telefoons en landlijnen. Het aftappen van telefoonverbindingen groeit dan ook exponentieel in Italië.

Maar mogelijk gaat dat veranderen. Er staat namelijk een wet klaar die ervoor zorgt dat alleen nog bij ernstige misdrijven het afluisteren van telefoongesprekken legaal wordt. Dit tot grote frustratie van Italiaanse journalisten.

Misdaadverslaggevers in Italië zijn namelijk grotendeels afhankelijk van het aftappen van telefoonlijnen. Zo worden regelmatig telefoongesprekken van politici uitgelekt, waaronder zelfs van de minister-president Berlusconi. Overigens is de partij van Berlusconi verantwoordelijk voor de wet.