1 min

Tags in dit artikel

,

De European Union’s Judicial Cooperation Unit, kortweg Eurojust, is een onderzoek gestart naar de mogelijkheden voor het aftappen van Voice over IP (VoIP). Op die manier moet het internetbellen minder aantrekkelijk worden voor criminelen.

De Italiaanse overheid, kartrekker van dit idee, heeft aangegeven dat Eurojust gaat onderzoeken welke aftappingsmogelijkheden er zijn op het gebied van VoIP-bellen. Hiermee wil het niet de gewone gebruiker afschrikken, in een verklaring legt Eurojust uit dat het gaat om de ‘maffia’ die het systeem ‘misbruikt’. De criminelen gebruiken de dienst namelijk omdat het minder makkelijk is af te tappen, waardoor de gesprekken dus veiliger zijn.

Manfredda and Eurojusts Italian desk zijn coördinator van het project. Het kerndoel van het project is zoeken naar een manier om VoIP af te tappen, zonder dat dit nodeloos ingewikkeld is of illegaal is volgens de mensenrechten en data-protectie-rechten.

Eerder werd gesuggereerd dat eBay, eigenaar van een van de populaire VoIP-applicatie Skype, geen medewerking wilde verlenen aan het onderzoek. Het bedrijf stelt echter zelf dat het weldegelijk informatie en medewerking heeft verleend aan Eurojust. Een eBay-woordvoerder geeft aan dat het bedrijf nog steeds geïnteresseerd is in een meer diepgaande samenwerking.