1 min Security

‘Australische ISP moet surfgeschiedenis bewaren’

De Australische overheid wil een variant van de Europese bewaarplicht invoeren. Indien het voorstel aangenomen wordt is het mogelijk dat internetproviders gedwongen worden om alle websites die hun klanten bezoeken op te slaan.

‘Australische ISP moet surfgeschiedenis bewaren’Tot op heden bewaren Australische internetproviders geen gegevens van internetgebruikers, tenzij een ISP een tapbevel krijgt. Als het wetsvoorstel aangenomen wordt zullen internetproviders mogelijk verplicht worden om alle bezochte websites op te slaan, en zou het de deur open zetten naar het opslaan van alle ontvangen e-mails. Vervolgens zouden opsporingsdiensten toegang tot de gegevens krijgen om hier hun voordeel mee te doen.

In maart 2006 werd de Europese bewaarplicht ingevoerd, de Australische overheid geeft aan deze als te willen gebruiken als voorbeeld voor een soortgelijk voorstel. "Ze zijn erop gebrand om de wet te implementeren en blijven woorden gebruiken als terrorisme en pedofielen", aldus bronnen van Zdnet Australië. De eerste reacties op het wetsvoorstel zijn vrijwel allemaal van dezelfde aard. Zo stelt burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Australië (EFA) dat het voorstel een stap te ver gaat.

Bron:zdnet