Abonneer je gratis op Techzine!

De Nederlandse regering negeert haar verplichtingen onder het VN-Verdrag inzake de rechten van het kind, omdat het geen concrete maatregelen neemt om de verspreiding van seksueel kindermisbruik tegen te gaan, aldus burgerrechtenbeweging Bits of Freedom.

De Nederlandse regering is op grond van internationaal recht verplicht om de verspreiding van afbeeldingen van seksueel kindermisbruik tegen te gaan.

De VVD stelde kamervragen naar aanleiding van een onderzoek van Bits of Freedom naar een zwarte lijst met verboden websites die Nederland door middel van een internetfilter wil blokkeren. Uit de kamervragen van de VVD bleek dat demissionair minister Hirsch Ballin niet van plan is om verdere stappen te ondernemen. De minister vindt het niet op zijn weg liggen om via internationale samenwerking dit soort websites van het internet te halen.

De regering zou juist alles in zijn werk moeten stellen om deze afbeeldingen te verwijderen, in plaats van deze te verbergen achter een internetfilter, aldus Bits of Freedom.

Uit het onderzoek van BoF bleek dat de zwarte lijst met verboden sites waarschijnlijk maar websites uit 3 landen zou bevatten. Slachtoffers van seksueel kindermisbruik worden de dupe van zo’n lijst, omdat er geen stappen worden ondernomen om het probleem tegen te gaan. Deze zou alleen verborgen worden.

"De Nederlandse overheid geeft toe dat ze niet haar verantwoordelijkheid wil nemen om de verspreiding van afbeeldingen van seksueel kindermisbruik in het buitenland aan te pakken. Ze wil haar gebrek aan daadkracht verbergen door middel van een internetfilter. Daar worden slachtoffers van seksueel kindermisbruik de dupe van. Nederland zou juist alles in het werk moeten stellen om dit soort websites te verwijderen, in plaats van deze te verbergen achter een internetfilter", aldus Bits of Freedom.