1 min

Eigenlijk is het al langer bekend, maar de Consumentenbond wil graag nog eens benadrukken dat tweedehands computers doorgaans vol privégegevens arriveren bij de nieuwe eigenaar. In een onderzoek op 10 tweedehands computers kon de Consumentenbond op elke computer persoonlijke gegevens terugvinden.

De Consumentenbond geeft zelf aan geschokt te zijn van de gegevens die teruggevonden werden. Onder de privégegevens bevonden zich Burgerservicenummers, paspoortkopieën, wachtwoorden, belastingaangiftes, creditcardgegevens en pornografische bestanden. Het terug kunnen vinden van de meeste van deze bestanden maakt het voor criminelen wel erg makkelijk om identiteitsfraude te kunnen plegen.

Consumenten schijnen over het algemeen niet goed op de hoogte te zijn van de beste manieren om privédata te verwijderen. Zo wordt in het algemeen aangenomen dat data van de computer verwijderd is wanneer het naar de prullenbak wordt gesleept en deze wordt geleegd of het herinstalleren van Windows voldoende is om de gegevens permanent te verwijderen. Om deze reden heeft de bond een handleiding opgesteld om de harde schijf grondig te kunnen wissen.